Focaccia

Tänk att jag inte tidigare insett focaccians ypperlighet vid glutenfri bakning!? Detta kan vara världens enklaste utbak, och ypperligt när man har en, låt oss erkänna, något besvärlig deg 😉
Degen görs ganska lös, och jäser bara en gång – i bunken. Sen hälls den helt enkelt ut på plåten och gräddas direkt.
Fluffigt, härlig, saftigt bröd utlovas!

2 msk pulveriserat psylliumskal (rekommenderar finax, vilket är det överlägset bästa jag testat)
1 liter fingervarmt vatten
50 g färsk jäst
1 finriven morot (valfritt)
1 dl olja ELLER 100 g rumstempererat smör
2 tsk salt
600 g mix (jag använder alltid semper, som jag tycker fungerar bäst av de mixer jag provat)
500 g mix med fiber (också semper)
olja till utbak
valfri topping

Rör ut jästen i 1 dl av vattnet i en liten skål. Häll resten av vattnet i en stor bunke och vispa ner psylliumet i detta (jobba snabbt så att inte klumpar hinner bildas). Låt svälla tills du fått en slemmig/geléig konsistens. Rör därefter ner den lösta jästen, saltet, fettet, den rivna moroten och hälften av mjölet (förslagsvis all mix).

Knåda till en jämn smet och tillsätt därefter resten av mjölet (förslagsvis all mix med fibrer), och knåda en stund till. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, och värm under tiden ugnen till 200 grader.

Klä en plåt med bakplåtspapper och olja in pappret. Stjälp upp degen, ringla olja på degen och på dina händer och använd dem för att fördela degen så jämntjockt som möjligt på plåten utan att trycka för hårt. Du vill behålla så mycket av luften som möjligt i degen. Om du vill kan du nu trycka ner diverse godsaker i brödet, t.ex. oliver, fetaost, soltorkade tomater och/eller örter.

Grädda mitt i ugnen tills ytan blivit gyllenbrun, ca 30-40 min, och ta sedan ut och låt svalna under duk.

Dra loss bakplåtspappret och skär upp.
Enjoy!

Servera till kräftfesten!