Gifflar

Det här är ett härligt ljust kuvertbröd. Gör sig bäst med bara ljust mjöl och är (som många andra bröd) bäst nybakat med mycket smör. Det kan såklart bakas ut på oändligt många sätt, men det här är en av mina favoritformer.

2014-08-21 21.24.07

  • 1/2 msk fiberhusk
  • 3 dl varm mjölk (50-60 grader)
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör ( ej flytande)
  • 1/2 tsk salt
  • 6,5 dl glutenfri mix (ca 380 g)

Vispa ner fiberhusken i den varma mjölken och låt svälla i 10 minuter. Rör ner jästen och tillsätt smöret delat i bitar tillsammans med saltet och det mesta av mjölet. Knåda ihop allt ordentligt i minst 5 minuter. Degen ska gå ihop till en fin och smidig deg som inte kladdar (så mycket).

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda en del i taget och kavla ut till en rund platta, ca 30-40 cm i diameter. Ha bara ytterst lite mjöl under när du kavlar för annars kommer giffellagerna inte att fästa ihop när de jäser, och förmodligen bli torra, men akta så den inte fastnar på bakbordet. Skär plattan i 6 tårtbitar och rulla ihop varje tårtbit från basen in till spetsen till en fin giffel.

Placera bröden på plåt och låt jäsa under plastfilm i ca 1 h (Snåla inte med jästiden, just dessa bröd riskerar att jäsa dåligt om förutsättningarna inte är de bästa…). Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön innan du gräddar dem i 225-250 graders värme i 10-12 min.

Smörigt och smarrigt!

Tips!
Kan också bakas med ”mix med fibrer”. Då kan resultatet se ut så här:
2014-08-28 16.01.46