Rödbetsbröd

Det här är ett skojigt bröd! Blir knallrött och får en trevlig smak av kokt rödbeta. Passande till kräftskivan kanske?
2015-08-15 20.59.46För 1 bröd:
5 dl hett vatten
1 msk husk
3/4 dl fibrex
1-2 rödbetor
25 g jäst
600 g mix
1 tsk salt

Blanda husk och fibrex i degbunken och slå över det heta vattnet. Rör om och låt svälla 5-10 min. Riv rödbetorna (jag brukar göra häften grovt och hälften fint) och blanda ner dem i gröten som blivit. Förhoppningsvis är nu blandningen ungefär fingervarm och du kan smula ner jästen och röra tills den lösts upp. Tillsätt ca hälften av mixen och knåda 5 min. Tillsätt saltet och resten av mixen i omgångar och knåda någon minut till. Dra plast över degbunken och låt jäsa ca en timme, till drygt dubbel storlek. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, strö mix även ovanpå och forma försiktigt till ett bröd utan att trycka bubblorna ur degen. Skjutsa över på förvärmd plåt och grädda. För att göra det enklare kan man också göra samma procedur fast hälla degen direkt på ett mjölat bakplåtspapper så slipper man momentet att flytta brödet, vilket kan vara knepigt i början.
Gräddningsproceduren är som följer:
Börja med en hög temperatur- ca 250 grader- och lägg in några isbitar i botten av ugnen. Den höga värmen och fuktiga luften gör att brödet reser sig enklare. Efter ca 10-15 min börjar brödet får lite färg och har stelnat på ytan. Lufta då ugnen från överflödig fukt och sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i ytterligare ca 25-30 min- kontrollera innertemperaturen som ska vara runt 95 grader. Ta ut brödet och låt svalna helt innan du skär upp det, då blir strukturen mycket bättre.

2015-08-15 18.28.12