Mexikanska tacos

Nu vill jag ge ett gediget tips till alla glutenintoleranta där ute: Åk till Mexiko! (Om du har möjlighet och lust såklart). Mexiko är landet där man äter bröd av majs, inte vete. Min favoritdetalj i sammanhanget är att om du går på restaurang och prompt vill ha vetetacos så hittar du det under namnet ”tortilla de gringo” i menyn. Det är alltså lite turistigt att äta vete medan majs är standard… 2014-10-24 19.48.57 Har du inte möjlighet och lust att korsa atlanten går det såklart att äta äkta mexikanska tortillas även hemma i Sverige. Allt du behöver är ett mjöl vid namn Masa Harina, en skvätt vatten, en kavel, en plastpåse och ett varmt stekjärn. Viktigt är att det är just det specialbehandlade masa harina, och inte majsmjöl man använder. (här kan man läsa mer om hur det framställs: http://en.wikipedia.org/wiki/Masa). Det är lite svårt att få tag i det här mjölet, tyvärr har inte svenska handel förstått storheten i mexikansk mat än (utan istället gått all in på ”tex mex”), och det smidigaste stället jag hittat det på än så länge är på http://www.extremefood.se . De har en onlineshop, men även butiker i Göteborg och Stockholm. Nyligen öppnade också en ny webbutik: http://www.mexgrocer.se , men därifrån har jag inte hunnit testa att beställa än. Till instruktionerna!

Så här gör du tacos!

Väg upp 250 g masa harina i en skål och häll på 3,5 dl hett vatten (OBS! viktigt, funkar ej med kallt vatten) Använd en sked så du inte bränner dig och knåda snabbt ihop till en deg. Den blir ganska fast. Låt den nu vila ca en kvart och svalna lite, därefter knådar du den för hand i minst 5 minuter. Den ska inte vara klibbig alls, utan mest lite gelé-ig. Dela in degen i 10-15 bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg en boll mellan två lager plast, gärna en fast fryspåse eller liknande, och använd en kavel alternativt en press av något slag och kavla/ tryck ut till en tunn rund platta, ca 15 cm i diameter. Degen kan fastna vid kaveln om du inte har ett lager plast emellan och du ska inte använda något extra mjöl vare sig vid knådning eller kavling. Tanken är nu att brödet ska ha jämn rund kant utan sprickor. Sprickor brukar betyda att vattnet inte varit varmt nog eller att du knådat degen för kort tid. Grädda bröden på en varm, torr stekpanna till de fått lite färg (någon minut på varje sida). Lägg bröden på hög under en bakduk så att de håller sig varma och inte torkar ut och blir hårda. Ät bröden direkt medan de är färska! Det vanligaste viset jag serverades tacos i Mexiko, och sättet jag gillar dem bäst, är med ett lager guacamole utbrett på brödet, något strimlat stekt kött ovanpå, hackade tomater med chili (typ salsa) också färsk koriander på toppen. Det är förbaskat gott 🙂 Buen provecho!

2 tankar på “Mexikanska tacos

  1. Pingback: ”Vete”-Tortillas | Glutenfria Stina

  2. Pingback: Recension av tortillabröd (El Taco Truck) | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.