Kanelkrans

Varför göra kanelbullar när man kan göra en hel kanelkrans? Här kommer kanelbulledagen till ära en härlig kanelkrans som pryder vilket fikabord som helst!

"vete"krans

 • 2.5 dl mjölk (70-80 grader)
 • 1 msk fiberhusk (krossade psylliumfröskal)
 • 1/2 dl kvarg
 • 75 g rumstempererat smör
 • 25 g jäst för söta degar
 • 3/4 dl socker
 • 1 tsk kardemumma
 • 500 g mix
 • 2 krm salt

fyllning

 • 30-40 g smör
 • 1/3 dl socker
 • 1 tsk kanel

topping

 • ägg
 • pärlsocker

Vispa ner fiberhusken i den varma mjölken och låt svälla några minuter. När degvätskan svalnat till under fingervärme, smula ner jästen och låt den lösas. Blanda sedan ner smöret i klickar, kvargen, sockret och hälften av mjölet. Knåda degen i minst 5 min och tillsätt sedan saltet och resten av mjölet i omgångar och knåda degen ordentligt i minst 10 min till.

Häll upp degen på mjölat bakbord och forma en rund bulle. Kavla ut till en rektangel på runt 20×40 cm. Försök att inte tillsätta för mycket mjöl, men låt inte heller plattan klibba fast i bakbordet. Borsta bort överflödigt mjöl på båda sidor innan du tillsätter fyllningen. Bre på smöret över hela plattan, strö över sockret och pudra därefter över kanel. Rulla ihop plattan på längden.

Lägg rullen i en cirkel och klipp djupa jack längs med hela rullen, ca 2 cm mellan varje jack. Därefter lägger du varannan uppklippt snäcka åt ena hållet och varannan åt andra hållet. Du får nu en trevlig krans med mycket fyllning exponerad. Låt kransen jäsa i minst en timme, gärna 1 ½. Kransen kommer ungefär att dubbla i storlek.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda sedan i 200 grader i ca 20 min. Passa den noga och täck med bakplåtspapper om den får för mycket färg.

Enjoy!