Äppelbröd

Råkar du ha fått ett överflöd av äpplen denna rikliga äppelsäsong? Släng ner dem i bröddegen!

äpplebröd.jpeg

1 dl krossat bovete
1 msk husk
1 liter kokande vatten
50 g jäst
2 stora äpplen, grovrivna
1 tsk salt
1100 g mix med fibrer + 100 g mix till utbak

Blanda bovete och husk i en degbunke, slå på det kokande vattnet och rör om. Låt detta svälla och svalna till fingervärme. Rör därefter ner jästen, äpplena, saltet och mixen. Knåda kraftigt i maskin i 10 min. Jäs i ca 1 h under plast.

Stjälp upp degen på ordentligt mjölat bakbord och knåda ihop den lite. Dela degen i 20-25 delar och knåda varje bit med lite mix på händerna tills du ha en jämn bulle. Detta moment är lite svårt eftersom degen är ganska kladdig. Mjöla händerna då och då och knåda med lätta händer. Rulla bullarna i mix och lägg på pappersklädd plåt (gärna hyfsat nära varandra så de jäser ihop till ett fint bjudbröd). Låt jäsa under plast eller bakduk i ca 20-30 min, och värm under tiden ugnen till 250°C. Snitta ett stjärnmönster på toppen och grädda därefter i ca 20 min tills bröden har fin färg.

Smaken av äpple blir inte direkt överväldigande, men ger brödet lite fin sötma. Jag gillar tanken att lägga ner lite allt möjligt i bröd, så varför inte äpple? Det blir i alla fall ett väldigt saftigt och fint bröd.