Potatislimpa

Härom veckan blev jag riktigt nöjd med mig själv. Under flera år har jag då och då försökt att få till en smaskig, saftig limpa som kunde mäta sig med de limpor jag minns från min barndom (tror det var skogaholms potatislimpa, men är inte säker). Det är något jag saknat länge och hade börjat ge upp att kunna göra glutenfritt. Så en dag hade jag ett gäng kokta potatisar i kylen som behövdes tas om hand innan de blev gamla, så jag rev dem grovt och la ner dem i en degvätska. Jag passade på att hälla i lite sirap med (vem vet, kanske kan det bli en limpa denna gång…?). Degen kändes smidig och jäste fint trots den tunga potatisen och jag formade snabbt till bröd och slängde in på bakstenen. För att maximera limpkänslan förberedde jag en limpstrykning tills de kom ut. Voila! Det blev två styck limpa! De var precis sådär fasta, men saftiga; sega, men mjuka, som jag hade hoppats. Plötsligt bara händer det 🙂

limpa.png

Här följer receptet för två stora bröd:
1,3 liter varmt vatten (60-70 grader)
1 msk phylliumfröskal
2 stora kokta potatisar (med eller utan skal)
1/2 dl mörk sirap (använd inte brödsirap, den innehåller gluten)
50 g jäst
750 g mix med fiber (semper)
700 g mix (semper)
2 tsk salt

limpstrykning:
2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Vispa ner phylliumfröskalet i vattnet och låt svälla en stund. Riv den kokta potatisen och vänd ner i degvätskan. Tillsätt sirap, och när vätskan svalnat till runt fingervärme, smula ner jästen och lös upp den. Knåda ner fiber-mixen och det därefter den ljusa mixen i omgångar tillsammans med saltet. Jäs under plastfilm i runt en timme, under tiden värmer du upp ugnen. Använd gärna baksten för att få fin höjd på brödet, det är en ganska lös deg så annars finns risk att bröden blir platta. Se annars iaf till att plåtarna du använder är varma! Tänk på att en tjock sten kan ta 40-60 min på sig att bli ordentligt varm. Är den för kall så kommer brödens undersida att bli ljusa och tråkiga. Häll upp rikligt med matolja på bakbordet och stjälp upp ca halva degen. Slå inte ur luften! rör den så lite som möjligt, men forma till ett runt eller avlångt bröd med inoljade händer. Lägg ett bakplåtspapper på stenen och skjutsa genast in brödet i ugnen. Sedan gör du samma procedur med nästa degklump (se till att du har plats till båda på stenen). Gör du det på plåt så lägg dem intill varandra på ett bakplåtspapper och få in plåten så fort som möjligt. Nu behöver de gräddas i runt 40 min. Börja på 250 grader men sänk till 200 så fort de har höjt sig och ser ut att ha stelnat lite i form (efter runt 10-15 min). Under tiden de gräddas gör du en limpstrykning.
Ta en msk av vattnet och skaka ihop med potatismjölet till en redning. Koka upp resten av vattnet och vispa kraftigt ner redningen. Gör detta strax innan bröden är färdiga så att du kan pensla på strykningen direkt när de kommer ut om är varma. Låt vätskan dunsta bort och vira sedan in bröden i handdukar så att de håller sig mjuka i skorpan.
Smaskens! Passar perfekt med ost och/eller marmelad.