Tunnbröd/Hällakakor

Gott med smör och ost!
Detta härliga bröd bakar jag varje sommar på lanstället i ångermanland, där jag har en tvättäkta stenugn att tillgå. Som tur är blir det riktigt gott även i vanlig ugn, men investera gärna i en baksten! Det behöver inta vara en dyr tjock utan en tunn för runt 200 kr gör en enorm skillnad från vanlig plåt. Jag har min granitsten både till pizza, tunnbröd, knäckebröd och frallor, allt blir bättre med baksten! Tänk bara på att värma upp stenen i tid. En tunn blir genomvarm på en kvart, men en tjock granitskiva behöver uppemot 40 min.

Men tillbaka till tunnbrödet (eller hällakakorna som norrlänningarna skulle säga) Degen är lite knepig att baka ut, men se till att knåda degen lite efter jäsning för att bli av med luften inuti, undvik att knåda in för mycket mjöl utan ha istället rikligt med mjöl när du kavlar ut degen. Överskottsmjölet borstar du av med en mjuk borste precis innan gräddningen.

Photo 2013-07-19 13 39 28

  • 5 dl varm mjölk (70-80 grader)
  • 1 msk fiberhusk (eller annat finmalet phylliumfröskal)
  • 1/4 pkt jäst
  • 50 g rumstempererat smör
  • 1/2 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 560 g mix med fiber (drygt 9 dl) + någon deciliter till utbak

Lägg in bakstenen i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader. Vispa ner fiberhusken i den heta mjölken och låt svälla tills vätskan svalna till fingervärme. Rör därefter ner jästen.
Klicka ner smöret i vätskan och tillsätt även resten av ingredienserna, men bara hälften av mjölet. Knåda degen med maskin i 5-10 min. Tillsätt därefter resten mjölet och knåda några minuter till. Degen ska bli hyfsat fast men kommer fortfarande vara kladdig. Låt jäsa i 40-60 min.

Slå upp degen på mjölat bakbord och fördela i 10-14 delar (beroende på hur tjocka och stora du vill ha dina bröd, testa dig fram!). Knåda varje degbit lite grann utan att tillsätta för mycket mjöl och mjöla den därefter ordentligt runt om innan du kavlar ut tunt. Lyft hela tiden kakan och se till att den inte fastnar på kaveln eller bakbänken, skyffla i så fall på mer mjöl.

Bosta av överskottsmjöl på båda sidorna, nagga kakan och skyffla in den på baksten, alternativt en het plåt, mitt i ugnen. Brödet är färdigt när det fått lite färg och blivit lite bubbligt, tar bara några minuter. Det går också bra att grädda bröden i stekpanna (gärna gjutjärn med grillränder) ett par minuter på varje sida. Efter hand som de kommer ur ugnen så stapla de varma bröden på hög under bakduk, då torkar de inte ut så lätt, vilket ofta är ett problem med glutenfritt bröd. Frys in brödet direkt när det svalnat.

Lycka till!

2014-11-01 14.04.11