5 saker du behöver veta om glutenfri bakning

Glutenfritt bröd torkar ut väldigt snabbt. Det bästa du kan göra är att när du bakat är att låta det svalna helt och därefter så snart som möjligt lägga allt i plastpåsar och frysa in. Lägg inte i påsar för tidigt för då får du kondens i påsen och en blöt skorpa på ditt bröd.

När du tinar brödet, gör det snabbt! Av någon anledning blir inte ljust glutenfritt bröd gott av att tina i rumstemperatur. Det blir lite stelt och torrt. Gissningsvis gör den höga halten av stärkelse att det behöver värme för att mjukna. Använd mikro om du är ok med mjuk skorpa, eller ugn om du är sugen på en krispig, lyxig skorpa.

Fiberhusk – eller om vi skulle kalla det pulveriserat psylliumfröskal för att vara helt korrekta – is the shit! Formbröd kan du lätt göra utan att tillsätta detta, men så fort det är kavling eller handknådning på gång så är husken ett måste! Du tillsätter det i degvätskan och låter svälla till en lös gelé, och knådar sen in resten av ingredienserna. Att tillsätta det tillsammans med mjölet har ingen effekt förutom att du höjer fiberinnehållet marginellt i brödet.

Jäs degen bara en gång. Vid första jäsningen har degen ordentlig schwung och jäser sig snabbt dubbel under rätt förutsättningar, men vid till exempel bullbak är det väldigt svårt att få bullarna att svälla ordentligt en andra gång, när luften en gång slagit ut. Troligen beror det på bristen av glutentrådar. Så när du gör bullar, använd lite kallare degvätska och baka ut direkt när degen är klar. Sen låter du bullarna jäsa enbart på plåten. (Genom att använda kallare vätska så hindrar du degen från att börja jäsa redan på bakbordet).

Låt brödet jäsa klart innan du sätter in det i ugnen. Om bröd börjar gräddas för tidigt så kommer den sista jäsningen ske under de första minuterna i värmen, vilket kan lura en att tro att brödet kommer att bli luftigt och fint, men detta faller sen ihop när det svalnar och ger ett dödbakat bröd. Samma sak gäller för övrigt när du använder för lite mix. Brödet sväller upp i värmen, men faller ihop dödbakat och kletigt när det svanar.

Det finns såklart 1000 andra saker du kommer lära dig på vägens gång, men dessa grunder är inte så dumt att ha med sig när man inleder sitt liv som glutenintolerant!

Lycka till och maila mig om du har några frågor: mariabaath@gmail.com


Bonustips! Tänker du baka mycket och har råd med (och för plats för) en assistent- köp en! Ditt liv kommer att bli sååå mycket lättare. Jag har en ankarsrum, men den klassiska elektrolux-assistenten är nästan lika bra om du får tag i en bagagnad. Oavsett vilken assistent du köper, se till att det är en med stor deg-kapacitet så att du inte behöver baka så ofta. Jag hade tidigare en Kitchenaid men den har betydligt lägre kapacitet, och motorn är inte heller lika stabil och kraftfull som ankarsrum/elektrolux.