”Snibb”-bröd

Det här brödet är min absoluta standardfavorit. Ursprungligen kommer idén från ett recept i Annas Mat, men receptet har ändrats en del sedan dess…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIngredienser:

9 dl hett vatten (70-80 grader)
2 dl mjölk
50 g jäst
1 msk fiberhusk
2 msk honung
750 g mix (jag använder alltid semper, som jag tycker fungerar bäst av de mixer jag provat)
500 g mix med fiber (också semper)
1 msk salt

Rör ut fiberhusken i vattnet+mjölken och låt svälla i 10 min. När vätskan blivit fingervarm och tjock, smula ner jästen och låt den lösas upp. Tillsätt honung och lite mjöl i taget under knådning (men spara ca 100g av den ljusa mixen till utbaket). Knåda degen i maskin ca 10 min och tillsätt därefter saltet och knåda en minut till. Degen ska nu vara kletig med inte lös. Låt jäsa i ca 1 h till drygt dubbel storlek. Stjälp upp degen på rejält mjölat bakbord. Du ska nu inte knåda degen! Låt den ha kvar alla sina bubblor. Strö bara rikligt med mix ovanpå degklumpen och klappa in det lätt så att du med snabba händer kan skära av snibbar av deg och flytta över på plåt.
2013-07-02 18.22.552013-07-02 18.22.42
Grädda direkt i 250 graders ugn (låt inte den något lösa degen stå och glida ut på plåten i väntan på att ugnen bli varm, utan se till att sätta på den i god tid och låt gärna plåten förvärmas i ugnen). Har du baksten så blir bullarna ännu bättre! Kasta in dem efterhand som du format dem och plocka ut när de fått fin färg, vilket tar ca 15 min. Enjoy!

PS. Om du ställer in en skål med vatten, alternativt slänger in ett par stora isbitar i botten av ugnen, får du en ”ångugn” och bröden puffar upp sig bättre. Mot slutet av gräddningen vädrar du ut ångan några ggr, och får då en knaprigare skorpa på bröden.

PS 2. Du kan lätt omvandla detta bröd till ett mustigt rödbets eller morotsbröd om du tillsätter 1 finriven rödbeta/morot till degvätskan när den har svällt klart (gör som bonus att degvätskan svalnar till 37 grader fortare) Då kan brödet se ut så här:

Rödbetsbröd

22 tankar på “”Snibb”-bröd

 1. Detta bröd ser ju alldeles underbart gott ut, det måste jag prova! Inväntar med spänning min baksten som jag beställt efter att ha läst några av dina recept här. Stort tack för många trevliga recept som nu lagts till på att-baka-listan!

   • Har nu invigt min nya granitsten med att baka detta bröd. Finns bara en sak att säga: Helt underbart!! Ett av de godaste ljusa bröd jag ätit och då är jag ändå inte glutenintolerant så jag har en del att jämföra med. Min glutenintoleranta sambo var mer än nöjd. Tack så jättemycket för tipset om bakstenen och för att du delade med dig av receptet!

 2. Å, vad roligt att höra! Också bra att veta att receptet håller även för andra, alltid svårt att veta om man varit tydlig nog med viktiga moment 🙂

 3. Seriöst, dessa bröd fick mig att börja baka igen efter mer än 10 år som glutenintolerant…och de levererar *precis* det som jag saknat (se nedan)! Och Husqvarnan kommer till användning igen för den här degen är för kletig för att knåda med händerna.

  Och smaken – precis som stenugnsbakat lantbröd! Och skorpan – åååååh! Men släng in isbitarna i botten på ugnen. Dessa bröd kan man lura vem som helst med. Magiskt!

  • Vad roligt att du gillade brödet! Visst blir det fint i ugnen? Håller med om att det är klurigt att få ut degen ur bunken effektivt. Eftersom det krävs två plåtar brukar jag hälla ut det som kommer frivilligt först och baka ut. När de är färdiga i ugnen tar jag en degskrapa och tar försiktigt ut resten av degen. 🙂

   • Precis så, eller jäs i två bunkar. Detta bröd är något av det bästa jag ätit (första 38 åren var jag inte glutenintolerant och bakade i nästan 25 år)…

    Det funkar också perfekt att frysa i zip-påsar. Bara ta ut på kvällen och på morgonen in i varma ugnen med en isbit i botten några minuter så är det som nybakat. Magiskt är ordet!

   • Roligt nog så kallas det i Annas mat för ”det fantastiska brödet”. Och hon har ju rätt! Bra ide’ med två jäsbunkar!

 4. Hej Maria,
  Idag har jag bakat ditt snibb-bröd och det blev fantastiskt gott! Tack! Min dotter har glutenintolerans och jag har länge bara bakat stekpannebröd till henne. Det är det enda hon har tyckt varit gott… tills nu! De fluffiga
  Semlorna som jag bakade härrom dagen blev också mycket lyckade. Så glad att jag hittade dig!
  Vänlig hälsning Lovisa

 5. Bakade dessa ikväll, helt otroligt goda!! Jag använde sempers vanliga mix och finax röda som ”fiber”. Använde torrjäst med vilket gick kanon. Tack för ett toppenrecept som absolut kommer bakas igen

 6. Det här brödet skulle jag vilja baka! Kan man använda något annat än hushållsassistent, tex vispa med elvispen och/eller med dess degkrokar? Eller blanda degen i en matberedare? Vore tacksam för tips på hur man gör för att lyckas med denna deg.
  Mvh Pia

  • Hej Pia! Du kan absolut köra degen i matberedare om du har en som är stor nog. Det viktigaste är att köra den länge nog att du blir av med alla degklumpar och får en jämn deg. Degkrokar kan funka också, men brukar ta lite tid. Ta isf lite mjöl i taget (börja med bara ett par hundra gram) och lägg inte i mer förrän alla klumpar löst sig. Sen kan du ta resten, fast lite i taget. Det kommer säkert att gå utmärkt! Lycka till 🙂

 7. Hej! Min man försökte baka detta bröd till mig, men blev lite förvirrad, ska man verkligen ha 500 g fiber mix på bröden bara? Blev väldigt mycket mix och nästan klumpigt.. vill verkligen lyckas med detta brödet, skulle vara super tacksam för svar! 🙂

  • Hej julia! Tack för din fråga. Jag förstår inte riktigt vad du menar. Tyckte ni att det blev för mycket mjöl med 750+500g? Det kan vara att det blev klumpigt om han inte knådade ordentligt i början när han började tillsätta mixen. Det hjälper väldigt mycket att ha en matberedare eller hushållsassistent för att knåda degen, men annars gäller det att börja med bara några hundra gram mix och knåda ordentligt till en lös smet innan man fortsätter med att knåda in resten av mixen. De nya versionerna av psylliumfröskal som säljs numera kan också klumpa sig snabbt i vätskan om man inte vispar ordentligt direkt. Hoppas att det här kan hjälpa, och lycka till!!

   • Hej! Jaha vi fattade inte att glutenfria mjölmixen och fiber mixen skulle blandas i degen.. vi läste att 500 g fiber mix skulle klappas på degen och sen in i ugnen. Tack för svar! 🙂

  • Aha! Ja, det kan nog ha blivit lite kladdigt och klumpigt 😅 men då hoppas vi att det funkar bättre nästa gång. Jag förtydligade i receptet precis, håller med om att det inte var helt tydligt hur man skulle göra. Hälsningar Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s