Fluffiga semlor / fastlagsbullar

Semmeldagen till ära kommer här ett riktigt bra fastlagsbulle-recept! Dessa blir lätta som moln (så nära konditori-vetebullar man kan komma) och jättegoda!

Det kan vara bra att tänka på att dessa är gjorda med så lite mix som möjligt just för att maximera luftigheten. Är du ny på glutenfri bakning så kan det vara en idé att lägga till 100-200 gram mer mix för att göra degen enklare att hantera. Bullarna blir fortfarande jättegoda!

Skärmklipp

5 dl varm mjölk (ca 50 grader)
1 msk fiberhusk (denna produkt består av pulveriserat fröskal. Använder du ett annat märke är det ofta inte lika finmalet, och du kan då behöva dubbla mängden)
50 g jäst för söta degar
3/4 dl socker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
75 g rumstempererat smör
700 g semper glutenfri mix + lite till utbak

1 ägg till pensling

Vispa ner fiberhusken i den varma mjölken. Låt svalna till fingervärme, och smula ner jästen. Vispa tills den löser sig, och låt sedan blandningen svälla tills den bildat en gele-ig massa (ca 15 min). Tillsätt övriga ingredienser, men ta gärna mjölet i omgångar så du ser att degen inte blir för fast (beroende på hur varm degvätskan är så kommer den att sugas upp olika mycket av mjölet)  Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lite så den inte fäster i bakbordet. Dela degen i 15 delar för stora bullar (eller fler om du vill ha semlorna lite mindre). Knåda varje bulle med lätt mjöliga händer och lägg på plåt. Bullarna kommer jäsa ganska mycket nu, så lägg dem inte för nära om du inte vill att de ska jäsa ihop. Täck plåten med en handduk och låt jäsa i 1 h, tills bullarna blivit ungefär dubbelt så stora. Se till att de är färdigjästa, annars kommer de att jäsa det sista i ugnen, för att sen sjunka ihop när du tar ut dem ur värmen. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 12-15 min i 225 graders värme, men titta till dem ofta för de bränner lätt vid på äggpenslingen. Färdigt!

Mandelmassa:
Mandelmassan på bilden är en hemmagjord variant där mandelskalet fick följa med ner i mixern (egentligen därför att jag helt enkelt glömde bort att skålla mandel, men det blev riktigt bra ändå!)
Mixa 100 g mandel i matberedare i ca 5 min tills du har ett fint pulver. Tillsätt därefter 100 g strösocker och mixa länge till du får en slät smet. Ev. behöver du nu droppa i lite äggvita för att få smeten att gå ihop ( det behövde jag) Droppa i så fall bara i lite i taget tills den precis börjar gå ihop. Forma till en korv med händerna och förvara i plastpåse i kylen.

6 tankar på “Fluffiga semlor / fastlagsbullar

 1. Pingback: Fastlagsbullar / Semlor | Glutenfria Stina

 2. Pingback: ”Korvbröds”-semlor | Glutenfria Stina

 3. Hejsan Stina
  Sa prova att baka semlorna och jag undrar om det går lika bra att baka med Sempers Finmix ?
  Det står bara Semper mix.
  Mvh Cathrine

  • Hej cathrine!
   jag har bakat med finax ibland, men tycker att konsistensen på degen och brödet blir annorlunda, så jag kan inte garantera att det blir lika bra. Det viktigaste är i alla fall att mixen du använder är vetestärkelse-baserad.
   Lycka till!

 4. Pingback: Lusselagsbulle | Glutenfria Stina

 5. Pingback: Fastlagsgiffel | Glutenfria Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s