”Vete”-Tortillas

Det är inte alltid så lätt att få tag i det speciella mexikanska majsmjölet masa harina och göra äkta mexikanska tortillas. Tur då att det också är lätt att göra smaskiga tortillas gjorda på vanlig mjölmix! Jag har testat mig fram de senaste dagarna och tycker mig ha hittat de perfekta proportionerna av ingredienser. Nyckeln är som vanligt våra vänner psylliumfröskalen…

2016-01-22 14.40.53.jpg

2 tsk fiberhusk
2 dl ljummet vatten
2 krm salt
4,5 dl glutenfri mix
olja

Degen: Vispa ner fiberhusken i vattnet och låt svälla några minuter. Rör kraftigt ner 4 dl mix i några omgångar. Knåda ordentligt med tex en träsked eller elvispens degkrokar tills du har en slät, klibbig deg. Resten av mixen används till utbaket. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den med hjälp av lite mix. Dela den något kletiga degen i 8 delar och forma varje del till en rund slät bulle med hjälp av så lite mix som möjligt. Nu kan du antingen göra vanliga tortillas, eller sk. ”moo shu panncakes”, se längre ner.

Utbak: Kavla ut till en tunn platta (ca 15 cm i diameter) med mjölat bakbord och kavel. Stek i het, torr panna ca 30 sek på var sida tills tortillan har fin färg. Stapla bröden på varandra och låt svalna under i bakduk

Bonus! Jag upptäckte nyligen en kinesisk klassiker: Moo shu! Till detta krävs sk. ”moo shu panncakes” vilket i princip är vanliga tortillabröd av vatten och vetemjöl. Utbaket skiljer sig dock något.

Gör så här: Kavla ut degbullarna till tunna plattor, ca 10 cm diameter. Stapla dem två och två och pensla ca 1/2 tsk olja mellan varje par. Kavla ut dubbelpannkakorna så tunnt du kan utan att de fastnar i bakbordet eller går sönder. Stek i lite olja på medelvärme i ca 30 sek på varje sida. Låt svalna under bakduk, och dra därefter isär dubbelpannkakorna.

Fyll med valfri fyllning, men jag rekommenderar hemmagjord Moo shu- här hittade jag receptet: epicurious moo shu

mooshu.jpg