Morotsbröd

Ett härligt matigt morotsbröd. Jag har ”fuskat” lite och införskaffat en rejäl baksten (5 cm tjock granit…) Detta gör bröden alldeles extra puffiga och fina, men liknande resultat kan uppnås på varma plåtar.
2014-10-03 22.11.08

  • 7 dl hett vatten
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 stor morot
  • 50 g jäst
  • 500 g mix med fiber
  • 500 g mix (+ca 1 dl till utbaket)
  • 1 tsk salt

Häll det heta vattnet i en stor degbunke och vispa ner fiberhusken. Låt svälla några minuter. Riv moroten och blanda ner i degvätskan. När degvätskan svalnat till under fingervärme (moroten brukar snabba på svalningen), rör ner jästen och låt den lösas upp. Tillsätt hälften av mixen och knåda ordentligt i minst 5 min i maskin. Tillsätt resten av mixen lite i taget under kraftig knådning. Tillsätt till sist saltet och knåda 1 min till. Degen är nu hyfsat fast, men den kommer fortfarande vara klibbig. Lägg bakduk över bunken och låt jäsa ca 45 min.

Degen bör nu ha blivit drygt dubbelt så stor. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Dela till 15-20 bitar och knåda varje degbit med mjöliga händer tills de känns jämna och lägg att jäsa 15-20 min. Låt dem gärna ha ett tunt lager mjöl när du lägger den till jäsning.

Grädda i 250 grader i runt 15 min (tills de fått fin färg). Lufta ugnen några gånger under gräddningen och släng gärna in några isbitar i botten av ugnen så får du en ångugn och finare skorpa på brödet.

Färdigt!

1 tanke på “Morotsbröd

  1. Pingback: Påskbröd | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.