Chokladtårta / Brownies

Världens godaste chokladkaka! Skulle jag vilja påstå…Receptet kommer ursprungligen från ”Annas mat” och heter där fransk chokladkaka.

2014-08-31 16.53.02

150 g rumstempererat smör
2 dl socker
3 ägg (rumstempererade)
100 g choklad (50% kakao)
1,5 dl ljus mix

glasyr:
100 g choklad (50% kakao)
2 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen och låt svalna lite. Vispa smör och socker vitt och pösigt i några minuter. Vispa sedan kraftigt i ett ägg i taget tills smeten är jämn och vit. Se till att äggen inte är för kalla! Då finns det stor risk att smeten skär sig, och kakan blir mindre fluffig. Rör försiktigt ner choklad och vänd ytterst försiktigt ner mjölet. Det är viktigt att luften inte slås ur smeten! jag har fått många kompakta kakor på det sättet. Smörj en ugnsform (ca 25 x 15 cm) och häll i smeten. Grädda i ca 35 min. Hellre för länge än för kort tid! Är den lös i mitten kommer den sjunka ihop så fort du tar ut den. När kakan börjar släppa formens kanter brukar den vara bra, känn med provsticka innan du tar ut den.

Har du en mindre, hög form och smeten ligger tjockt kan du öka tiden med tio min. När kakan svalnat brer du på glasyren. Jag brukar köpa en 200g marabou mörk chokladkaka som är 50% kakao, ta hälften i kakan, och hälften i glasyren. För att göra glasyren ska du smälta chokladen och röra ner smöret som får smälta i den varma choklad. Bre på kakan och njut! (gärna med bär och grädde)

2 tankar på “Chokladtårta / Brownies

  1. Pingback: chokladmuffins | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.