Skållad Kavring

Jag har ett recept på kavring sen tidigare, men har alltid tyckt att det varit svårt att få havren att integreras ordentligt i degen, och färgen har blivit lite flammig i brödet. Den här gången testade jag att skålla havren så att den mjuknande ordentligt innan jag tillsatte resten av ingredienser, och vilken skillnad det blev! Färgen blev härligt jämnt, mörkbrun och brödet jättesaftigt.
Jag fick ändra på mängderna en del då havren suger upp mycket vätska vid skållning, och jag bytte en del av filen till vatten för att det skulle bli lättare att koka upp. Nästan av en slump så blev faktiskt mängderna av de olika ingredienserna nästan löjligt lätta att memorera! Det är lite av en bonus på detta grymma bröd 🙂

Ger två bröd

5 dl skållhett vatten
5 dl havregryn (ren havre)
5 dl kall fil
500 g grov mix (T.ex. Semper grov mix/mix med fibrer eller Finax grov mix
5 tsk bikarbonat
1 tsk salt (eller för att fortsätta mönstret ”5 av allt”: 5 kryddmått)
1 dl mörk sirap (eller 5 kaffemått…) (OBS! inte brödsirap, den innehåller gluten)
Smör eller olja att smörja formarna med

Häll det heta vattnet över havregrynen och rör om så att allt blir till en jämn gröt. Låt svälla några minuter och blanda därefter i sirap och fil (filen ska vara kylskåpskall så att havremassan kyls ner lite). Knåda, gärna med maskin, tills du inte har några grötklumpar kvar, för dessa kan vara svåra att bli av med senare.
Blanda de torra ingredienserna separat och rör därefter ner i dem smeten. Bearbeta allt till en jämn smet.
Klä brödformar med bakplåtspapper och pensla på smält smör, flytande smör eller olja. Häll sen upp smeten och grädda direkt i 180 grader i ca 1 timme. Håll koll så att de inte bränns, börjar de bli mörka så sätt ner värmen lite. Har du en stektermometer kan du sticka in den när bröden börjar bli färdiga, och ta ut bröden när de nått 98 grader. Plocka ut bröden ur formarna men behåll bakplåtspappret på om du vill. Låt svalna under en bakduk, och plocka därefter av pappret när du inte riskerar att bränna dig.

Lycka till!