Havrebröd

En lite lösare deg som inte knådas på bakbord utan åker in i ugnen med alla luftbubblor intakta. Brödet har smaskig havresmak och dekorativa havreflingor på toppen.

2014-10-12 11.16.36

  • 7 dl hett vatten (60-70 grader)
  • 1 msk krossat phylliumfröskal
  • 1/2 dl pofiber (potatisfiber)
  • 1 dl rena havregryn
  • 600 g glutenfri mix
  • 1 tsk salt
  • 25 g torrjäst

Häll det heta vattnet över husken, pofibern och havren och låt svälla några minuter, tills vätskan svalnat till fingervärme. Knåda in mixen och torrjästen och tillsätt därefter salt. Knåda degen ordentligt i maskin i 5-10 min. Låt jäsa ca 40 min tills degen har dubblats i storlek.

Häll ordentligt med mix på ett bakbord och stjälp upp degen. Den kommer nu att vara ganska kletig så rör den minimalt, men forma med snabba och lätta rörelser degklumpen till ett bröd. Spreja med vatten och strö över lite havreflingor som du klappar in i brödytan. Strö över mix för att fylla ut mellanrummen och klappa in det med.  Stjälp försiktigt över brödet på en het plåt (eller helst en uppvärmd baksten, vilket är vad jag använt till bröden på bilden) och grädda 10 min i 250 grader. Sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 min. Av detta får du ett härligt fluffigt, matigt bröd.

De små bullarna på bilden har jag gjort genom att jag knådat degen försiktigt med mjöliga händer och format släta bullar, därefter låtit dem jäsa 20 min innan gräddningen. Det kan vara ett alternativ om brödformningen fallerar och det blir lite kladdigare i köket än man hoppats. Bullarna blir lite fastare än om man inte knådat, men är fortfarande smarriga.