Kanelbullar

En tvättäkta kanelbulle- Saftig och full av fyllning!
Det här receptet på ”vetedeg” är hämtat från den fantastiska glutenfria bakboken Baka utan gluten av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. Om du inte gjort det än- Köp den! Den är full av väl genomarbetade recept. En annan kanonbok av samma kanonbakerska är glutenfria kokboken vilken också innehåller det här receptet på ”lyxbullar”

ger ca 40 bullar

5 dl ljummen mjölk
2 msk krossade psylliumfröskal
50 g jäst för söta degar
1-1,5 dl socker (smaksak, men more is more om du frågar mig)
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kvarg
700-800 g glutenfri mix

fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl socker
ca 2 tsk kanel

Låt psylliumfröna svälla i mjölken i ca 10 min (se till att blandningen blivit riktigt tjock innan du fortsätter). Smula i jästen och lös upp den så gott det går, även om det är svårt pga psylliumfröskalen, men det kommer lösa sig när du knådar degen. Rör ner resten av ingredienserna och hälften av mjölet. Knåda ordentligt (med maskin) i 5-10 min och tillsätt resten av mjölet (spara 1 dl till utbak). Degen ska bli riktigt smidig och glansig. Stjälp direkt upp degen (innan den hinner jäsa) på bakbord och dela i två delar. Kavla ut varje deg till en platta, ca 30×40 cm. Rör ihop fyllningen och bred ut hälften på var degplatta. Rulla ihop från långsida till långsida och skiva försiktigt upp rullen i 3 cm bitar. Lägg skivorna i pappformar på plåt (tryck gärna upp mitten av skivan för lite toppiga bullar) och låt jäsa i minst 1 1/2 timme under plastfilm i varmt, dragfritt rum (eller avstängd ugn). Pensla därefter med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i lite drygt 10 min i 225 graders ugn, plocka ut när de fått lagom färg. Done!

3 tankar på “Kanelbullar

  1. Pingback: Kanelbullar med hallon | Glutenfria Stina

  2. Pingback: Mandelmassebullar | Glutenfria Stina

  3. Pingback: Tosca-längd | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.