Kanelbullar

En tvättäkta kanelbulle- Saftig och full av fyllning!
Det här receptet på ”vetedeg” är hämtat från den fantastiska glutenfria bakboken Baka utan gluten av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. Om du inte gjort det än- Köp den! Den är full av väl genomarbetade recept. En annan kanonbok av samma kanonbakerska är glutenfria kokboken vilken också innehåller det här receptet på ”lyxbullar”

2015-10-01 22.43.01

ger ca 40 bullar

5 dl ljummen mjölk
2 msk krossade psylliumfröskal
50 g jäst för söta degar
1-1,5 dl socker (smaksak, men more is more om du frågar mig)
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kvarg
1 kg glutenfri mix

fyllning:
50-100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
ca 2 tsk kanel

Låt psylliumfröna svälla i mjölken i ca 10 min. När mjölken svalnat- smula i jästen och lös upp den (du vill inte ha för varm mjölk när du tillsätter jäst, det är bättre att låta degen vara ganska kall så jäser den långsammare och spricker mindre). Rör ner resten av ingredienserna och hälften av mjölet. Knåda ordentligt i minst 5 min och tillsätt resten av mjölet (spara 1 dl till utbak). Stjälp direkt upp degen på bakbord och dela i två delar. Kavla ut varje deg till en platta, ca 30×40 cm. Rör ihop fyllningen och bred ut hälften på var degplatta. Rulla ihop från långsida till långsida och skiva försiktigt upp rullen i 2-3 cm bitar. Lägg skivorna i pappformar på plåt (tryck gärna upp mitten av skivan för lite toppiga bullar) och låt jäsa i minst 1 1/2 timme under plastfilm i varmt, dragfritt rum. Pensla därefter med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i lite drygt 10 min i 225-250 g ugn, plocka ut när de fått lagom färg. Done!

3 thoughts on “Kanelbullar

  1. Ping: Kanelbullar med hallon | Glutenfria Stina

  2. Ping: Mandelmassebullar | Glutenfria Stina

  3. Ping: Tosca-längd | Glutenfria Stina

Kommentarer inaktiverade.