Hamburgerbröd

Så här i sommartider måste man ju grilla hamburgare, och då behöver man goda bröd att lägga hamburgarna i! Tyvärr finns det inte så goda bröd att köpa, så det är ju inte bättre än att man får baka egna 🙂
2015-06-21 19.10.13

4 dl mjölk (runt 70-80 grader)
1/2 msk husk (krossat psylliumfröskal)
50 g jäst
200 g mix
150 g mix med fibrer
1 tsk salt

Hetta upp mjölken och vispa ner husken. När detta svällt en stund och svalnat till ca 37 grader, smula ner jästen och lös upp. Tillsätt ca hälften av mixen och knåda ordentligt i minst 5 min i maskin, tillsätt därefter resten (men lämna 1/2 dl till utbaket) och knåda ett par minuter till. Jäs degen under plastfilm på varmt ställe i ca 30 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lite grann. Se till att mjöla händerna hela tiden så att degen inte fastnar, men försök att inte knåda in för mycket mjöl i degen. Platta ut degen till ca 2 cm tjocklek och tryck ut rundlar med en utstickare, alternativt ett stort glas eller burk. Placera bröden på bakplåtspapper, knåda ihop omkringliggade degbitar och upprepa proceduren. Du borde få ihop ca 8 normalstora hamburgerbröd. Låt jäsa under plast i 20-30 min på varmt ställe. Värm under tiden ugnen till 225 grader och sätt in plåtar så de blir varma. Pensla bröden med mjölk och strö över sesamfrön innan du skjuter över bakplåtspappret till en varm plåt och gräddar i ca 12-15 min. När de fått fin färg är de klara. Låt svalna under bakduk så att skorpan håller sig mjuk.

2015-07-21 18.50.58