Lussebullar / Lussekatter

Det här är ett vansinnigt bra recept från Elisabeth Hemmingsson! Det blir en riktigt smidig deg som är lätt att knåda och ger jättefluffiga bullar. Ger runt 20 stora julgaltar eller kringlor.

2013-12-15 09.43.23 4 dl 60-70gradig mjölk
1 msk fiberhusk
50g jäst för söta degar
100g rumstempererat smör
250 g kvarg
0,5g saffran utrört i en skvätt rom eller vodka
1dl socker
1 krm salt
1 ägg
900 g mix (semper)

Börja med att hetta upp mjölken, häll den i degbunken och vispa ner fiberhusken. Värmen gör att fiberhusken tjocknar mycket snabbare och bättre. Låt dra i tio min, tills degvätskan är fingervarm och det har bildats en tjock smet, och lös därefter upp jästen i vätskan. Blanda i kesella,  saffran, socker, smöret i klickar, salt, ägg och hälften av mjölet. Knåda i maskin i 5-10 min, och tillsätt därefter mer mjöl till den känns smidig och inte alltför lös. Den kommer fortfarande vara lite kletig och den släpper inte bunken, men så ska det vara!

Låt jäsa 30 min under duk, och baka därefter ut på mjölat bakbord. knåda in lite med mjöl så att degen känns hanterbar, och forma därefter till vad för former du vill! Jag gjorde detta år hälften till julgaltar och hälften formade jag till mandelmassefyllda kringlor.  Jäs 30 min på plåt, pensla med vispat ägg och grädda mindre bullar i 10 min på 225-250 grader, eller större kreationer i 15-20 min på 200 grader. Gör du kringlor så blir det extra lyxigt att direkt när de är varma från ugnen pensla med smör och doppa i strösocker. Ska du frysa bullarna är det dock bättre att ta det steget när du ska äta dem, för sockret trillar av i frysen.

1 tanke på “Lussebullar / Lussekatter

  1. Pingback: Lusselagsbulle | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.