Grissini

Alla hjärtans dagen till ära gjorde jag en specialar-grissini. Såklart kan de också bakas som raka pinnar :)P2140082.JPG

För 30 grissinipinnar

1 1/2 dl vatten
1 tsk fiberhusk
25 g jäst
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
350 g mix
(2 msk torkade örter)

garnering
flingsalt
sesamfrön

Hetta upp vattnet till 70-80 grader och vispa ner fiberhusken. Låt svälla och svalna till rumstemperatur. Smula ner jästen och lös upp den. Tillsätt resten av ingredienserna men spara 50 g av mixen till utbaket. Knåda kraftigt i 5-10 min. Låt jäsa under plastfilm i 30 min.

Stjälp upp på mjölat bakbord och knåda ihop degen. Dela upp i 30 bitar. Varje bit knådas ihop och rullas ut till en tunn orm, ca 25 cm lång. Det går inte att rulla ut om degen är mjölig på utsidan, så försök ha precis tillräckligt mix inknådad för att kunna rulla ut ormen. Placera på plåt (antingen raka, eller formade till hjärtan :)) Låt vila på plåten i 15 min utan någon duk eller plast.

Pensla med mjölk och strö ev över frön och/eller flingsalt. Grädda i ca 20 min på 175 grader. Öppna och lufta ugnen flera ggr i slutet av gräddningen. Är pinnarna forfarande mjuka efter 20 min- sätt ner tempen till 100 grader och låt stå en sund till med ugnsluckan lite lätt på glänt. Pinnarna ska torka rakt igenom.