Angående fiberhusk och psyllium

När jag bytte till glutenfri kost runt år 2000 fanns det enbart en produkt som såldes bestående av pulveriserat psylliumfröskal. Det var FiberHUSK, som då såldes av Lindroos. Många glutenfria bakböcker från den tiden använder begreppet fiberhusk i ingredienslistorna eftersom det varit självklart vad man menar, och det gör även jag i mina recept. Nu när glutenfritt har blivit mer hippt, och psyllium inte bara används som konsistensgivare i glutenfritt bröd, så har marknaden växt. Det finns flera olika psylliumfrö-produkter att hitta i hyllorna både i mat-, och hälsokostaffärer. Det finns dock stora skillnader mellan dessa! För att få den gelékonsistens vi vill ha i bröd så behöver fröna vara pulveriserade, och inte bara malda, eftersom de då suger upp maximalt med vätska. Jag ska nu försöka reda ut vilka produkter man kan köpa och använda i mina recept:

Till höger nedan ser ni original-fiberhusken. Jag är inte helt insatt i turerna kring hur denna produkt någon gång under 2020-2021 blev uppköpt av Orkla, men som jag förstår det är FiberHUSK ett skyddat trademark, och numera får det bara säljas av Orkla. Produkten till vänster är den version som Orkla sålde fram tills i våras då ett salmonellautbrott kunde kopplas till produkten, och den togs från marknaden. Det är dock inget att sörja, för denna förpackning hade inte bara en ny design, vilket de flaggar med, utan också ett helt annorlunda, mörkare och grövre, innehåll. Innehållsförteckningen säger också ”malda psylliumfröskal” vilket indikerar att det är något annorlunda i påsen. Alltså: kommer ni över fiberhusken på bilden till höger: utmärkt, denna fungerar bra. Råkar ni köpa den till vänster: ta en bild på påsen och batchnumret och skicka till Orkla så får ni kompensation. Jag har mailat med Orkla, och de skriver att de fått mycket klagomål på det förändrade innehållet. Informationen de ger är att när produkten är åter i butik någon gång i oktober så kommer innehållet vara den vanliga husken igen.

Sen finns det som sagt en uppsjö av Psylliumfrö-produkter av andra fabrikat. Det finns två produkter som jag testat och kan verifiera funkar i de mängder jag angett i mina recept (se nedan). Det kan säkert finnas fler, men man får i så fall prova sig fram. Köper du en ny produkt, testa att vispa ner en tesked i 2 dl ljummet vatten. Om det svällt till en tjock gelémassa inom 10 min så fungerar produkten troligen som den ska i bröd.

På Lindroos förpackning står det pulveriserad psyllium, och jag tror att de helt enkelt sålde namnet FiberHusk, men ändå fortsatte att sälja samma husk fast under ett annat produktnamn. På finax-paketet står det faktiskt krossat psyllium, men innehållet fungerar precis lika bra som Lindroos husk.

Hoppas jag bringat lite klarhet i denna Psyllium-djungel och lycka till med era bröd!

1 tanke på “Angående fiberhusk och psyllium

  1. Pingback: Fluffiga semlor / fastlagsbullar | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.