Brösarpslimpa

För några veckor sen var jag på utflykt till fina lilla Brösarp på Österlen för att kolla in Skånes matfestival. En otroligt mysig liten festival med smaskig mat och härlig stämning. På en solig eftermiddag i Brösarp hann jag smaka min första sillburgare, dricka runt 15 olika sorters kivik-äppelmust, köpa en 25-dels kviga, äta årets första riktigt goda liter honeoye och gissa hur många liter mjölk som ryms i ett 1 1/2 meter högt mjölkpaket.

Skojigast av allt på denna utflykt var dock en rapsoljepress från gunnarshögs gård! För ynka 20 kr fick man själv mata maskinen med en liter rapsfrön och ut kom runt en kvarts liter finfin kallpressad rapsolja!

rapspress 2

Rapsfröpressning! Observera den bruna torvkorven som tittar ut till höger i bilden…

Som grädde på moset samlades även ”spillet” upp i form av pelletsformad fröfiber. Vilket leder mig till dagens inlägg: Brösarpslimpa! AKA rapslimpa. Ett toppenändamål för fiberspillet är nämligen brödbak- och det blev supergott!

rapsfibrer+bröd (Konflikt med Unicode-kodning)

Nu förstår jag förstås att det kan vara svårt att få tag på denna råvara. Jag har så det räcker till en omgång bröd till, sen är tyvärr det roliga slut för den här gången… Men jag tänkte trots det dela
med mig av det skojiga experimentet. Man kan säkert byta denna fiberkälla mot andra spännande krossade frön.

Så här gör du:
2 dl rapsfiber
1 msk psylliumfröskal
7.5 dl hett vatten
3 medelstora kokta och pressade/rivna potatisar
1 dl mörk sirap
50 g jäst
1200 g mix med fiber
2 tsk salt
olja till formar
potatismjöl till limpstrykning

Blanda ner rapsfibern, phylliumfröskalet och potatisen det heta vattnet och låt svälla en stund. När det svalnat nog för att tillsätta jäst (fingervärme), rör ner den färska jästen i vätskan. Tillsätt även sirapen och hälften av mjölet. Knåda kraftigt i några minuter och blanda sen successivt ner resten av mjölet tillsammans med saltet. Det blir en hyfsat tung, men ändå kletig deg. Knåda en stund till och låt sedan jäsa ca 1h på varm, dragfri plats. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader så att den är varm när jäsningen är över. Nu behöver du en eller två bakformar. Du kan använda avlånga brödformar som du smörjer med olja och sedan klickar i hälften av degen i varje, men för att få bröd som växer ihop och som man sen kan slita isär på ett trevligt sätt kan du också använda en större form gjord för t.ex brownies (ca 30×20 cm och 5 cm hög) och lägga all deg tillsammans. Använd en degskrapa för att markera i mitten av degen där bröden ska skiljas åt. Olja in skrapan ordentligt och dra den genom hela brödet och ända ner i formens botten. Grädda brödet i 10 min på den höga värmen och sänk därefter värmen till 200 grader i ca 30 min till. Kontrollera brödets innertemperatur till 95 grader och se till att ytan inte blir bränd. Blir bröden mörka så sätt ner värmen lite eller placera en plåt ovanför för att skydda ytan. Förbered en limpstrykning: Koka upp 2 dl vatten. Skaka ihop 2 msk vatten med 1 msk potatismjöl och vispa ner redningen i det kokande vattnet. Pensla den slemmiga vätska på det heta nygräddade brödet. Linda in bröden i handdukar så fort limpstrykningen dunstat så att de får mjuk och fin yta.

Enjoy!