Knäckebröd

Finfint knäckebröd som med fördel kavlas riktigt tunt och serveras med starka, fina ostar. De olika fiberkällorna kan bytas ut mot andra frön som råkar finnas hemma. Denna deg är inte så känslig för degkonsistens som degar till mjukt bröd så det finns utrymme att improvisera! Om du ökar fibermängden kan det dock vara en god idé att öka vattenmängden lite.

2013-07-23 18.45.51

3 dl hett vatten
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl krossat bovete (alternativt helt bovete eller boveteflingor)
2 msk linfrö
1/2 dl fibrex (sockerbetsfibrer)
25 g jäst
2 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
250 g mix med fibrer (går också bra med vanlig mix)

Vispa ner fiberhusk, bovete, fibrex och fröna i det heta vattnet och låt svälla i 10 min. Rör därefter ner jästen, oljan, honungen, saltet och det mesta av mixen. Knåda i maskin i ca 10 min. Låt jäsa till dubbel storlek (1- 1 1/2 timme). Ta upp degen på bakbordet och tillsätt ev mer mix om degen blivit för kletig. Ta en bit av degen, knåda den till en rund bulle och täck med mix runt om. Kavla därefter ut den till en tunn, tunn platta. Se till att lyfta plattan då och då och skyffla in mer mjöl både undertill och ovanpå om den tenderar att fastna på bordet eller kaveln. När du är nöjd med tjockleken kan du borsta bort överflödigt mjöl och därefter nagga med kruskavel. Passa gärna på att strö på torkade örter, vallmofrön och/eller flingsalt på kakan och kavla in detta lite så det fastnar.

2013-07-23 15.21.05

Nu kan du skära ut lagom stora bitar, strimlor, rundlar eller vilken form du nu vill ha på ditt knäckebröd, och förflytta till en het plåt med bakplåtspapper (man kan också kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper och sedan flytta detta direkt till den heta plåten). Grädda ca 10 min i 250 graders ugn. När kakorna fått färg kan det vara bra att dra loss dem från pappret, vända dem  och låta baksidan få lite färg och torka ut. Passa kakorna noga så att de inte bränns. Tiden och ugnstemperaturen kan behöva justeras beroende på din ugn. Låt de färdiga kakorna svalna och torka på galler.

Enjoy!