Bagels

Det här receptet hittade jag i tidningen BAKA (nr 3 2013). Faktum är att många vanliga vetemjölsrecept funkar jättebra att göra glutenfria med några små anpassningarna. De här blir jättesmaskiga och lika härligt sega som vanliga bagels!

Ingredienser:
5 1/2 dl hett vatten
1 msk malet phylliumfröskal (t.ex. fiberhusk)
25 g jäst
800 g mjölmix
1/2 msk salt
2 msk honung

2013-08-03 11.30.10Vispa ner husken i vattnet och låt svälla 10 min (vätskan ska under den här tiden ha svalnat till fingervärme). Lös upp jästen i vätskan. Knåda sedan in mjölmixen, och använd med fördel delvis glutenfri mix med fiber, delvis vanlig mix. Förslagsvis 1 del fiber till 2 delar ljus mix. Knåda ordentligt i maskin, ca 10 min. Knåda därefter ner salt och honung. Baka ut degen direkt på mjöligt bakbord. Degen är förhållandevis tung, vilket är bra och viktigt för att få rätt struktur och höjd på bröden (det gör den också enklare att forma). Dela i 10-12 delar och forma till jämna runda bullar. Sätt ett mjöligt finger mitt i bullen och tryck till botten, cirkulera därefter fingret så att hålet växer och du får en fin bagelform. Gör ett större hål än du tror det ska vara, det har en tendens att försvinna när brödet jäser.

Låt jäsa i 45 min på det mjöliga bakbordet under duk. Koka upp ordentlig med vatten i en stor kastrull, eller traktörpanna, borsta försiktigt av överflödig mix från bröden och stjälp försiktigt ner bagelsen en och en utan att trycka ut luften eller låta dem tappa sin form (tänk på att de kommer svälla lite, så lägg dem inte för tätt. Låt sjuda 2 min på varje sida. Lyft sedan upp bröden på en plåt. Låt vattnet dunsta bort och pensla sedan med vispat ägg och strö över önskad topping. Jag gillar de klassiska toppingarna riven ost eller blått vallmofrö. Grädda 15-20 min (tills de får färg) i 200-225 grader. Enjoy!

En toppengrej med den här typen av bröd är att de håller längre utanför frysen än annat glutenfritt som i princip oftast är trist redan nästa dag.

5 tankar på “Bagels

  1. Det är inte riktigt det jag gör, jag riktar mest in mig på saker som kan vara svårare om man är gluten. Men chokladtårtan har bara väldigt lite mjöl! Däremot kan jag bjuda på ett marängrecept som jag brukar göra:)
    vispa 3 ägg hårt, tillsätt 2dl socker i omgångar under kraftig vispning. vispa också ner 1krm ättika. Ta polkagris och krossa med hammare inne i i en handduk, ca 20g (jag brukar använda polkagrisklubbor från tiger, 3 för 10kr) Vänd ner polkagrissmulorna i smeten och droppa ner några droppar röd karamellfärg som du bara rör ner flyktigt så att det blir lite strimmor. klicka upp på plåt och grädda i 1,5h i 100 grader. (större klickar tar betydligt längre tid) När de börja bli luftiga när du tar i dem kan du stänga av ugnen och låta dem stå kvar i eftervärmen. Segt och gott och mintigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s