Pepparkakor

Jag har länge tyckt att glutenfria småkakor är knepigt. De är svåra att få att hålla formen och vill gärna smälta ut till tunna, bubbliga, knäckiga flarn på plåten. Men i år gav jag pepparkakor ett nytt försök och blev positivt överraskad! Kakorna höll formen helt ok och blev jättegoda. Jag tog en klassiker till hjälp- ”7 sorters kakor”- och siktade in mig på receptet som är benämnt ”kryddpepparkakor”. Boken innehåller visserligen ett recept på ”glutenfria pepparkakor”, men jag gillade att kryddpepparkakorna hade brun farin i degen, vilket min 5-åring med tillfällig Klas klättermus-mani anser är det enda sättet pepparkakor kan bakas. (Han kunde inte riktigt ta in att vi inte skulle lägga ett kilo, eller i alla fall en tesked, peppar i degen, men accepterade läget till slut). Jag tänkte också att brun farin skulle ge kakorna finare färg, då den glutenfria mixen ofta gör dem så tråkigt ljusa.

Så här kommer receptet:

100 g smör

2 1/2 dl brun farin

1 dl mörk sirap

1 dl grädde

2 tsk ingefära

2 tsk kanel

2 tsk nejlikor

1 tsk fiberhusk (ej i orginalreceptet)

7-8 dl glutenfri mix

2 tsk bikarbonat

Låt matfettet bli rumstempererat och rör sedan ihop det med farinet och sirapen. Tillsätt grädde, kryddor och fiberhusk och låt svälla i fem minuter (inte i orginalrecept). Blanda mixen med bikarbonat och knåda sedan in blandningen lite i taget. Se när degen känns smidig och inte alltför kladdig och anpassa mjölmängden. Låt vila under plastfilm i kyl över natten och baka ut när andan faller på. Grädda tunna kakor i 175-200 grader i ca 8 min. Tid och värme beror på ugnen. Provgrädda några kakor och anpassa sen.

God jul!