Pizza

Att äta hämtpizza är något av det jag saknat mest sedan jag blev glutenintolerant. Tur då att det faktiskt blir riktigt gott även med hemlagad :).

2015-01-23 19.42.50

  • 2 dl hett vatten
  • 2 tsk fiberhusk
  • 3/4 dl olja
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g glutenfri mix + lite mix till utbak
  • 1/2 paket torrjäst (ca 1/2 msk)

Vispa ner fiberhusken i vattnet och låt svälla 5-10 min, tills vattnet svalnat till rumstemperatur. Tillsätt olja, salt och det mesta av mixen blandat med torrjästen. Knåda degen i minst 5 min i maskin, eller med elvisp och degkrokar. Tillsätt resten av mixen och knåda en stund till. Låt nu degen jäsa under plastfilm i ca 1 timme, tills den dubblats i storlek.

Nu kommer det lite knepiga. För att få luftiga, fina kanter så går det inte att knåda degen på dagbordet och kavla ut som vanligt. Stjälp istället upp degklumpen på mjölat bakplåtspapper, och strö mjöl ovanpå. Tryck ut degen från mitten och utåt, men tryck aldrig på den yttersta kanten. Försök att inte låta degen fastna på pappret, utan skyffla in mer mjöl om det klibbar för mycket. Försök flytta kanterna utåt för att förstora pizzan och tunna ut den. Detta är som sagt lite knepigt, och skulle det bli för svårt så kan du trycka ut hela pizzan och göra ett nytt försök med luftiga kanter nästa gång. Förflytta nu bakpappret till en förvärmd plåt och förgrädda till den fått lite färg (5-10 min i 250 grader). Ta ut och lägg nu på din fyllning. Grädda direkt tills både kanter och ost fått fin färg (5 min ca).

Förgräddningen är något jag på på senare tid upptäckt är helt avgörande för att få fin botten som inte blir blöt och därmed lite döbakad. På detta sätt blir den både krispig och mjuk och luftig.

Enjoy!

PS. Jag brukar göra mina pizzor på baksten, men det går såklart i princip lika bra på en förvärmd plåt. Pizzan på bilden är gjord på plåt så det behöver inte vara baksten för att få fint resultat.

1 tanke på “Pizza

  1. Pingback: Test av mixwells pizzamix | Glutenfria Stina

Kommentarer är stängda.