Kavring

Saftigt, snabbt och nyttigt! Det här brödet går riktigt snabbt att svänga ihop. Jag har det som standard till jul, påsk och midsommar när ett grovt, tungt bröd förväntas i brödkorgen (och ingen anar nånsin att det är glutenfritt…)

P9030111.JPG

  • 6 dl ren havre
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 300g (ca 5 dl) glutenfri mix med fibrer
  • 1 dl mörk sirap (ta inte brödsirap, den innehåller malt och är alltså inte glutenfri)
  • 5 dl filmjölk
  • 1 ägg eller 1 tsk potatismjöl till pensling

Börja med att sätta ugnen på 175 grader, för resten kommer att gå undan!
Blanda först de torra ingredienserna i en bunke och rör därefter ner sirapen och filen. Det blir som en tung, blöt smet. Den behöver inte knådas särskilt länge utan bara se till att allt blandas ordentligt. Smörj en brödform och häll i smeten. Om du tar lite matolja på handen så kan du jämna till degen på toppen så att den får en jämn, snygg skorpa.

Vill man göra det enkelt för sig så kan man nu pensla brödet med ägg, men jag föredrar att göra en så kallad limpstrykning, vilket görs först eller gräddning. Sätt in brödet för gräddning i lite drygt en timme, men håll ett öga på det så skorpan inte bränns. Bäst är att sätta in en termometer i brödets mitt, det är färdigt när temperaturen kommit upp i ca 96-97 grader. Strax innan du tar ut brödet förbereder du limpstrykningen.

Limpstrykning:

1 tsk potatismjöl rörs ut i ett par msk kallt vatten till en redning. Detta vispas därefter ner i 1 dl kokande vatten. Du får nu något som liknar tapetklister som du med pensel stryker över det heta, nygräddade brödet. Vattnet kommer snabbt dunsta och du får en glansig, fin yta på det svalnade brödet. Enjoy!

Tips!
Ett tips är att köra havregrynen i en mixer eller matberedare innan de blandas i degen, då blir brödet riktigt jämnt och fint

Tillägg juni 2016:
Till midsommar i år bakade jag som vanligt min kavring. Sonen Torsten fick recensera:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han inspekterade grundligt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…högg in…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…och gav väl godkänt!

Tack till pappa Rasmus som skymtar i bakgrunden! Glöm inte att kolla in hans populära blogg groggbloggen för dryckestips, grogghistoria och skoj kuriosa.