Kolakakor

Nu gassar solen och sommaren har börjat! Dags för kakkalas i trädgården – och först ut blir kolakakor.

Jag har ofta haft lite bekymmer med småkakor, de har en tendens att flyta ut för mycket och likna ungefär havreflarn. Det här receptet fungerade dock utmärkt och gav kolakakor precis som de ska se ut (och smaka). Jag har här tagit med en knäckig version som jag fick fram när jag testade fram receptet. De är inte riktigt som vanliga kolakakor utan flyter ut lite mer. Men de är väldigt goda, därför tar jag här med den versionen också :). Det enda riskmomentet är gräddningen. Se till att få korvarna jämntjocka på plåten, och platta inte ut dem för mycket. Mina sjönk ihop lite i ändarna, antagligen för att ugnen inte var riktigt jämnvarm, men resten blev jättefina!

kolakaka.JPG

Traditionella kakor (bakades på en mindre solig dag)

P5120166.JPG

Knäckiga kakor

100 g kallt smör
1 dl socker
170 g mix (traditionella) eller 150 g mix (knäckiga)
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Kör smöret och sockret poröst i matberedare. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i smör-socker-blandningen tillsammans med sirapen. Skrapa ut på bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg utan att värma den för mycket med händerna. Dela i 3 delar och forma till 3 långa korvar på plåt med bakplåtspapper. Platta till lite med en gaffel, så att de blir ca 1 cm tjocka.

Grädda 10-12 min i 175 grader (eller eventuellt i 150 grader i varmluft, du borde då få jämnare värme i ugnen och jämnbrunare kakor).

När kakorna fått lagom färg- ta ut plåten och dra över pappret till köksbänken så att de svalnar och stelnar lite. Medan de fortfarande är mjuka skär du sen ut kakor med sneda snitt. Flytta över kakorna till galler med stekspade och låt torka och kallna.