Sockermunkar

Förra veckan upptäckte jag att munkar är superlätta att göra glutenfria!
Jag använde då samma recept som jag normalt använder till fastlagsbullar, vilket är hämtat från Elisabeth Hemmingssons ”Baka utan gluten” (med någon liten modifikation).

munkar

  • 5 dl het mjölk (ca 60 grader)
  • 1 msk fiberhusk
  • 50 g röd jäst för söta degar
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas)
  • 2 krm salt
  • 1 ägg
  • 75 g rumstempererat smör
  • ca 800 g semper glutenfri mix

frityrolja

Vispa ner fiberhusken i den heta mjölken och låt svälla ett par minuter. När mjölken svalnat till ca 37 grader, rör ner jästen och därefter resten av ingredienserna och hälften av mixen. Knåda i maskin 5-10 min och tillsatt efterhand det mesta av mixen. Låt jäsa ca 30 min på varmt, dragfritt ställe under gladpack.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp i 20-30 st bitar för minimunkar. Tänk på att bullarna jäser ganska mycket så gör dem inte för stora. Knåda bitarna till jämna bullar. Mjöla ett finger och tryck ner mitt i bullen, cirkulera sen försiktigt tills du fått ett jämnt hål i bullen (gör ganska stort hål, det kommer att jäsa igen en del. Jäs munkarna under duk i ca 30 min.

Värm frityrolja i en kastrull till ca 130 grader (gör du större munkar så sänk värmen). Släpp ner några munkar i taget i den heta olja och fritera några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Plocka därefter upp dem och rulla i strösocker medan de fortfarande är varma och blöta av oljan.

Bör ätas direkt 🙂